Det väntade och oväntade med Fotbolls-EM

Fotbolls-EM i Frankrike 2016 har varit ett mästerskap där det hänt massor med oväntade saker. Det har varit ett mästerskap där flera riktigt stora nationer har fått problem med mindre nationer som på papperet borde ha varit väldigt enkla att slå ut. Det har varit ett mästerskap som fått de länder som inte är favorittippade att våga tro på sig själva, och inneburit flera segrar med riktigt höga odds.shutterstock_403831834Skulle man på förhand kolla in oddsen för att Island skulle slå England på en oddssajt skulle man tro att de var helt chanslösa. Men det kan verkligen ske mirakel inom idrotten!

Det isländska miraklet

Det allra tydligaste exemplet är såklart det isländska miraklet. Det lilla landet som aldrig tidigare ens lyckats kvalificera sig till ett europeiskt mästerskap gjorde minst sagt avtryck. Med Lars Lagerbäck vid rodret lyckades den lilla nationen Island sätta skräck i riktiga giganter. Man lyckades ta sig vidare från gruppen efter riktiga kämparinsatser. Väl i åttondelsfinalen gjorde man det som de flesta trodde var helt omöjligt – man slog ut England. Tyvärr fick man problem senare mot Frankrike i kvartsfinalen. Det isländska miraklet sammanfattas väldigt bra av Malin Wahlberg på Aftonbladet.

Frankrike – grymma på hemmaplan

Något som var ganska väntat var att det skulle gå bra för Frankrike. Man har tidigare visat att man är grymma när det vankas mästerskap på hemmaplan. Ett exempel på det var när man 1998 lyckades ta guld på hemmaplan där man vann mot ett stjärnfyllt Brasilien i final. Många bettingbolag höll faktiskt fransmännen väldigt högt inför turneringen och det visade sig vara klokt förutspått. Samtidigt var oddsen ändå tillräckligt bra för att det skulle vara värt att spela på.